Polecany post

Shinybox ➤ Spring Time


22 grudnia 2017

Świąteczny przepis na... sernik piernikowy #3

22 grudnia 2017

Przepis na ten sernik pochodzi z Kuchni Lidla. Postanowiłam Wam go pokazać, bo odkąd upiekłyśmy go z mamą rok temu, każdy z gości zachwycał się jego wyjątkowym smakiem. Musicie go poznać!



Sernik wychodzi przepyszny i wcale nie wymaga specjalnych umiejętności w przygotowaniu! Wykonanie go zajmuje ok 2-3h, ale zapewniam, że warto. To rewelacyjne połączenie, które zachwyci Waszych gości. My całkowicie zrezygnowaliśmy z tradycyjnego sernika na rzecz tego.

22/12/2017

Będzie Ci potrzebne...
Składniki
KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE
✔ 200 g mąki typu 650
✔ 15 g kakao
✔ 5 g przyprawy do piernika
✔ 75 g cukru
✔ 1 opakowanie cukru wanilinowego
✔ 150 g margaryny
✔ 1 żółtko jaja, rozmiar L

MASA SEROWA
✔ 1 kg twarogu sernikowego
✔ 150 g cukru
✔ 50 g margaryny (miękkiej)
✔ 2 opakowania cukru wanilinowego
✔ 40 g budyniu waniliowego (1 opakowanie)
✔ 200 g śmietanki kremówki
✔ 4 jaja, rozmiar L
✔ niewielka ilość cukru pudru (do posypania wierzchu ciasta)
SPÓD PIERNIKOWY
✔ 180 g margaryny (oraz niewielka ilość do posmarowania blaszki)
✔ 140 g czekolady deserowej
✔ 100 g miodu
✔ 15 g przyprawy do piernika
✔ 4 jajka, rozmiar L
✔ 40 g cukru trzcinowego
✔ 2 opakowania cukru wanilinowego
✔ 125 g mąki pszennej, tortowej (oraz niewielka ilość do oprószenia blaszki)
✔ 20 g mąki ziemniaczanej
✔ 10 g proszku do pieczenia

Przygotowanie kruchego ciasta czekoladowego



Mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy przyprawę do piernika, cukier, cukier wanilinowy oraz margarynę. Miksujemy. W trakcie wyrabiania dodajemy żółtko. Kiedy ciasto się połączy, formujemy wałek, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na 40-50 minut.

Przygotowanie piernikowego spodu



W garnku na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, czekoladę i miód. Dodajemy przyprawę do piernika. Mieszamy, całość mocno podgrzewamy (do 60-70°C), ale nie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy do temp. 30-35°C.

Ubijamy jajka z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość wlewamy do formy (24 x 34 cm) posmarowanej niewielką ilością margaryny i oprószonej mąką. Pieczemy w temp. 160°C (termoobieg) przez 18-20 minut. Upieczone ciasto studzimy. Skrawamy nożem górną warstwę i ścieramy na tarce o grubych oczkach (posłuży nam jako posypka do masy serowej).

Przygotowanie serowej masy



Twaróg sernikowy, cukier, margarynę, cukier wanilinowy oraz budyń miksujemy. Cały czas mieszając wlewamy do masy cienkim strumieniem śmietankę i dodajemy stopniowo po 1 jajku. Mieszamy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Masę rozprowadzamy na piernikowym spodzie. Kruche ciasto czekoladowe wyjmujemy z zamrażalnika i na ścieramy na tarce, którymi stopniowo posypujemy wierzch sernika. Ostatnią część startego czekoladowego ciasta łączymy ze startymi okruchami spodu piernikowego, mieszamy i posypujemy nimi wierzch ciasta.


Ciasto pieczemy w temp. 180°C (bez termoobiegu) około 50 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 20-25 minut. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.




Przepis pochodzi z książki Kuchnia Lidla

Wyzwanie 3 #blogmas2017 - Świąteczny przepis na...

Świąteczne gotowanie? Pierniczki? Pyszny makowiec? Karp? Pierogi? A może słodki sernik? Pokaż nam swoje przygotowania od kuchni, podziel się sprawdzonymi przepisami- my chętnie je poznamy. Każdy z nas ma swoje ulubione przepisy, czasami są to tradycje wyniesione z rodzinnego domu, a czasami całkiem nowe przepisy, które inspirują do kreatywnych działań kuchennych! Możecie:
- piec, gotować, smażyć
- dzielić się przepisami
- zaproponować fit wersje popularnych dań
- pokazać propozycje zdobienia pierników
- co tylko chcecie!

Posty uczestników blogmas:

6. quembec
11. mazgoo
12. 
13. 
14. 
15. 
16. 
17. 
18. 
19. 
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram